Makaleler

Lohusa depresyonu nedir

Lohusa depresyonu nedir kadınların doğum sonrası başlayan ve ortalama 6 haftalık süreci kapsayan dönemine lohusalık denmektedir. Bilindiği üzere doğum, kadınlar için yeni bir hayat, yeni bir dönem ve zorlu süreçtir. Her kadın annelik duyguları ile hareket ederken hamileliği içerisinde de hassasiyetini arttırmaktadır. Çevrede gelişen olaylar, yaşanılan durumlara karşın duygusal davranabilmektedir. Bazı hallerde ise olayları yanlış anlama, stres ve kaygı yükselmesi de olmaktadır. Hamilelikte hormanal değişimler olduğu için bu dönemde aşılması durumlar olabilmektedir.

Lohusalık döneminde ne olur?

Ruhsal ve duygusal anlamda değişiklikler gözlemlenir. Burada önemli olan ilk destek eş ve yakın aile fertleri tarafından sağlanmalıdır.

Lohusalık döneminde kişinin bazı şeylerden uzak durması gerekmektedir. Hem vücut olarak hem mental anlamda yorgunluklar olmaktadır.

Sürekli misafir, akraba ziyaretlerinden kaçınmak,
Emziren anneler için sütün yetmeyeceğini düşünmek
Anne desteğini istememek
Gece ve gündüz uykusuzluk
Kilo problemi
Cinsellik

Saydığımız maddeler yaşanacak karşılaşacağınız durumlar olmaktadır. Lohusalık döneminden hemen hamilelik öncesine geçiş zaman alabilir. Endişe etmeden, kaygılanmadan yanınızda ailenizin de sevgisini desteğini alarak bu süreci geçirebilirsiniz.

Lohusa depresyonunu tetikleyen faktörler içerisinde hamilelik de önemlidir. Eğer hamilelik döneminde üzülme, duygu karmaşası, kaygı yaşamadıysanız iyi hamilelik geçirdiyseniz lohusalık dönemi de pozitif yönde geçecektir. Uzmanların görüşlerine bakıldığı zaman ergenlikten sonra hamile kalanlar da depresyon daha fazla görülmektedir. Lohusalık fiziksel ve zihinsel belirtiler vermektedir. Bunları sıralayacak olursak,

1. Yorgun hissetme, enerji yetersizliği,

2. Uyku hali, uykusuzluk, gece ve gündüz uyuma istekleri,

3. Yeme düzeninde oluşan bozukluklar( aşırı tüketim veya iştahsızlık )

4. Günlük reaksiyon gösterememe, bıkkınlık

5. Stres ve gerginlik hali

6. Cinsel isteksizlik.

Eğer sizde bu dönem içerisinde kendinizi yalnız hissediyorsanız, uzmanlardan destek almak için web sitemizde yer alan ietişim kanallarını kullanabilirsiniz.

Göz atabileceğiniz diğer makalemiz: Ruminasyon nedir

 

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.