Makaleler

Çift terapisinde ne yapılır?

Çift terapisinde ne yapılır?

İnsan ilişkileri karşılıklı olarak anlaşmaya dayanır. Arkadaşlıklar, evlilikler ve insanlar arasındaki özel ilişkiler bu kapsamdadır. Her ne kadar sürekli sorunsuz bir şekilde devam etmesi istense de zamanla sorunlar meydana gelebilir. Lakin kişiler aralarındaki ilişkiyi sonlandırmak istemiyorsa evlilik terapisi olarak da adlandırılan çift terapisine gidilmelidir. Buna kişilerin kendi katılabileceği için her iki tarafın ortak katılması ya da her iki bireyle ayrı görüşülmesi mümkündür. Terapi herkese özel olarak sunulmaktadır.

Bu terapilere sadece evliler değil arkadaşlar ve sevgililer de katılabilmektedir. Eğer sevdiğiniz bir insanla sorun yaşıyorsanız ancak çözemiyorsanız, çift terapisine neden gidilir bu noktada size çözüm sunmaktadır. Böylece problemlerin ortadan kaldırılması mümkündür.

Çift Terapisi Hangi Alanlarda Çalışır?

Çift terapisinde ne yapılır temel olarak kişileri inceleyerek, uygun çözümler sunmayı hedeflemektedir. Bu bakımdan çalışma alanı oldukça geniştir. Bunlardan bazıları maddeler şeklinde verilebilir;

1. İlişkisel travmalar
2. Evlilik öncesi danışmanlık
3. Lohusalık depresyonu
4. Eşler arasında iletişim sorunları
5. Aldatma
6. Boşanma kararsızlığı
7. Psikolojik ve fiziksel travmalar
8. Orijin aileler üzerinden meydana gelen sorunlar
9. Cinsel sorunlar
10. Ayrılık ve boşama
11. Yas süreci
12. Ebeveynlik rolleri, çocukların yetiştirilmesi
13. İlişki bağımlılığı
14. Evlenme korkusu
15. Evlilikte kıskançlık
16. Geçmişte yaşanan ilişkisel travmalar

Bunlar aynı zamanda evlilik terapisine kimler gider sorusuna da bir yanıttır. Eğer bu gibi durumlar varsa, çift terapisi almanız mümkündür.

Çift Terapisi Hangi Durumlarda Alınır?

Çift terapisine ne zaman gidilmeli? Bu soru büyük bir önem taşır. Eğer küçük bir sorun bile kişilerin arasında çözülemiyorsa, ufak bir sorun bile günlerce tartışmalara neden oluyorsa bu terapi alınmalıdır. Ayrıca şu gibi durumlar da başvurulması gerekir;

1. İlişkinin kalitesinin arttırılması
2. Birlikte karar vermenin güçleşmesi
3. Göç, ayrılık, evlilik planlama gibi önemli kararlar alınması
4. Dışarıdan bir görüşe gerek duyulması
5. Güvenme zorlukları
6. Desteklenmiş hissedilmemesi
7. Eskisi gibi eğlenceli, romantik olunmaması
8. Aynı kavga uzun süre ediliyorsa
9. Eşinize gereksinimlerinizi iletemiyorsanız

Bu maddeler çoğaltılabilmektedir. Ancak teme olarak karşınızdaki bir insanla sorun yaşıyorsanız ve artık çözülemeyen bir noktaya gelmişse başvurmanız önerilmektedir.

Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Çift terapisinde ne yapılır? Bu terapide kullanılan farklı yöntemler vardır. Bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri tek bir seansta bir araya gelir. Lakin çoğu zaman terapistler aile üyelerinin birini ya da her ikisini, ayrı seanslarda görür. Çocuk merkezli bir uygulama söz konusuysa öğretmenleri, rehberlik servisi ile görüşmeler de yapılabilmektedir.
Seanslar, duruma göre farklılık arz etmektedir. Ancak 8 ile 24 seans arası değişir. Her biri 50 dakika süreye sahiptir. Böylece sorunların tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır.

İlişkilerde Aynı Döngüler Kader mi?

Neden hep aynı ilişkilerin içinde kendimizi buluruz? Mesela aldatılmak, değersizleştirilmek, sömürülmek sıradanlaşmışsa..
Hayatımızda kısır döngüler varsa kendimize dönüp şu soruyu sormak yardımcı olabilir;
“Neden böyle oluyor? Bunun bir anlamı olabilir mi? Bu kısır döngü bana ne söylemeye çalışıyor?”
Bu tekrar tekrar yaşanılanların bizim için anlamını merak etmek. Kendimizi, seçimlerimizi merak etmek. Bu merak ile yeni, farklı adımlar atabilir, bu döngüleri kırabiliriz.
Çoğu zaman çocukluğumuzda öğrendiğimiz, deneyimlediğimiz, içine doğduğumuz ilişkiler ve ilişki dinamiklerini tekrarladığımızı fark ederiz. Bu bizim suçumuz değildir, tanıdık ve bildiğimize çekiliriz. Adeta o sahneyi yeniden kurarız. Bu belki ilk bakışta kadersel ve çok acı gelse de kendimize dair merak duygusunu devreye soktuğumuzda gizli bir fırsattır; değişim için, döngüleri kırmak için. Neye ihtiyacımız var, neden bunlar oluyor ancak bu yolla görebilir ve ancak bunu gördükten sonra hangi yeni adımları atmamız gerektiğini bilebiliriz.
Yaşadıklarımızı anlamlandırdıkça, özellikle geçmiş ile bağlantılar kurdukça, neyi neden yaptığımızı anladıkça bir değişim ve dönüşüm başlar. Daha farklı adımlar atarken, yeni deneyimler ararken buluruz kendimizi. Her küçük farkındalık ve adım çok değerli, kartopu etkisi yapabilme fırsatı yaratır.
Hayat yolculuğunda kendimize dair merak duygusunu kaybetmeyelim ve bu anlam arayışında kendimize nazik, şefkatli kalalım. Bunların bir anlamı olmalı dediğimizde değişime bir adım daha yakınız.
Bu yazı yorumlara kapanmıştır.