Makaleler

Biten Evlilik Belirtileri

Evlilik, birbirini seven bir kadın ve erkeğin eş/karı-koca sıfatını almasına ve yaşamlarının sonuna dek birlikte olmaya karar vermesine ve bu kararı yetkili kurumlar aracılığı ile belgelendirmeye denir.

Her evlilik dışardan görüldüğü gibi olmayabilir. Bekar bir kişi evliliği tozpembe görürken, evli bir kişi evli olmanın getirdiği sorumlulukların bilincindedir ve zorlandığı zamanlar olabilir.

Halk arasında da söylendiği gibi evlilik kutsal bir müessesedir ve sorumlulukları oldukça çoktur. Eşler birbirlerine güvenmeli, sevmeli ve saygı duymalıdır. Şayet bunların eksik olduğu bir evlilik, yıkılmaya hazır bir bina gibidir.

Biten Evlilik Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle bilinmelidir ki her evlilikte sorunlar yaşanabilir. Önemli olan sorunların büyüklüğüdür. Bazı sorunlar çözülebilir fakat bazı sorunlar ise sizi istemediğiniz sona bir adım daha yaklaştırıyor olabilir. Ve bir sonraki sorunlarda artık çiftlerde tolerans gösterecek güç kalmaz ve geriye dönüp bakıldığında bir şeyleri yoluna geri koyabilmek için artık çok geçtir. Evlilikte çıkan bu olası sorunlar, belirtiler nedir;

  • Eşiniz size karşı ilgisiz ise,
  • Eşiniz artık sizi dinlemiyor ise,
  • Eşinizin önceliği artık siz değilseniz (örneğin ailesi, işi veya arkadaşları gibi.)
  • Eşiniz sizi çok fazla eleştiriyor ve yaptığınız şeyleri beğenmiyor ise,
  • Eşiniz artık sizi arzulamıyor, beğendiğini hissettirmiyor ise,
  • Eşiniz size değer vermiyor ise,
  • Özel günleri kutlamıyor veya hatırlamıyor ise,
  • Fiziksel, psikolojik, cinsel ve duygusal şiddet var ise,
  • Ve en önemlisi eşiniz sizi artık eskisi gibi sevmiyor ise evliliğiniz sona erme aşamasına çok yaklaşmış demektir.

Bu demek değildir ki bu tür belirtiler yaşanan evliliklerin hepsi mutlaka sona erecektir. Boşanma aşaması sonuçlanana kadar her evliliğin iyileşmesi için bir umut vardır. Bazen eşler, rutin yaşamlarında yaşanan sorunları boşanma evresine gelmeden fark edemeyebilirler. Bu durumda eşler hatalarını anlar veya telafi etmek için bir uzmandan yardım almak için bir adım atarlar ise evlilik kurtarılabilir. Eğer durum tam tersi ise yani eşler artık yollarını ayırmanın en iyisi olduğuna karar vermiş ise bunu en az zarar ile atlatmak iki taraf için en uygunudur.

Eşlerin bu durumda yapması gereken en doğru şey bu sorunları en başta görebilmek ve en kısa sürede kendi aralarında iletişim kurarak veya uzman yardımı alarak önlem almaları doğru olacaktır. Unutmayın ki her evlilik bir değildir. Kendinizi dışarda gördüğünüz, duyduğunuz veya televizyonda izlediğiniz evlilikler ile kıyaslamayın. Her evlilik kendine özgüdür ve özeldir.

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panikatak, kişinin olaylara karşı ani tepki göstermesi ya da dışarıdaki insanlar tarafından gereksiz, abartı gibi görünen çok fazla tepki gösterme durumudur.

Panikatak Belirtileri Nelerdir?

Diğer tüm hastalıkların başlarken gösterdiği belirtiler gibi bu ataklarında başlarken gösterdiği bazı belirtiler vardır. Bu ataklar birdenbire ortaya çıkabilir veya bazı belirtiler ile de kendini gösterebilir. Gelin bu belirtiler nedir birlikte bakalım.

  • Kalp ritminin hızlanması,
  • Olaylara karşı aniden gerçekleşen ateş basması, terleme,
  • Olayların bireyin kendisine zarar vereceğini, hatta ölümüne sebep olacağı hissine kapılması,
  • Bireyin titremesi, üşümesi veya terlemesi,
  • Vücutta, özellikle ellerde uyuşma, karıncalanma ve iğne batıyormuş gibi olması hissi,
  • Vücudun kendi kendine, bireyin kendisi istemeden hareket ettiğini düşünme hissi,
  • Kriz anındaki duygu değişimlerinden dolayı aniden gelen tuvalet ihtiyacı,
  • Dudakların ve dilin kuruması, mide bulantısı ve kusma hissi,
  • Kriz anında veya stres anında yaşanan kulak çınlaması.

Yukarıda saydığımız belirtiler panikatak rahatsızlığı belirtileridir. Bu rahatsızlığı olan kişilerin kriz anları ele alınıp incelendiğinde, kriz anında bu belirtilerden dört tanesini aynı anda yaşadıkları da gözlemler arasında yer almaktadır. Bu belirtilerden sadece birkaç tanesi sizde bulunuyorsa bu duruma “kısık panikatak” teşhisi koyulabilir. Bu krizlerin sıklığı rahatsızlığın ilerlemesine göre değişir. Bu durumu yeni yaşayanlarda ayda bir defa bu belirtiler izlenirken, rahatsızlığı ilerlemiş ve tedavi görmeye başlamamış kişilerde bu belirtiler haftada bir yaşanabilir.

Panikatak Kalıcı Mıdır? Tedavisi Nedir?

Öncelikle şunu belirmeliyiz ki panikatak rahatsızlığı kalıcı değildir ama ilaç kullanan hastalar ilaç aldıkları zaman hiç iyileşemeyebilirler.

Kişi bahsettiğimiz bu belirtileri yaşıyorsa bu rahatsızlıktan kurtulabilmenin en iyi yolu bir uzmana başvurmaktır. 6 ila 8 seans arasında bu rahatsızlıktan kurtulabilmek mümkündür. Görüşmeye gittikleri uzman öncelikle hangi semptomların bulunduğunu ve ne kadar aralıklarla krizlerin yaşandığını soracaktır. Daha sonra bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığını anlamak için öncelikle onlara geçmişte veya yakın zamanda yaşadıkları bir travmatik olay olup olmadığını soracaktır. Bunların yanı sıra uzman, kendisine gelen kişiyi bu semptomların fiziksel açıdan bir sorunun meydana getirip getirmediğini kontrol etmek amacıyla muayene eder. Fiziksel anlamda bir sıkıntı olmamasına rağmen belirtiler devam ettiği takdirde teşhis koymak netleşir ve ona göre kişiye uygun bir tedavi uygulanmaya başlanır.

Bu rahatsızlığın tedavisi olumlu yönde sonuç gösteren bir tedavidir. Esas olan erken teşhis ve erken müdahaledir. Yardım almadan hastalıktan kurtulmaya çalışmak maalesef ki çok zordur. Eğer yardım almadan devam edilirse ve ataklar da yaşanmaya devam ederse ne yazık ki başka ruhsal rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Bu yüzden uzman yardımı oldukça önemlidir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://www.psikoaktif.com/izmir-psikolog/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.